tisdag 29 juni 2010

Fjordlands & Queenstown

Sedan vi en regnig och blåsig eftermiddag lämnade de vindsvepta stränderna i Catlins har vi nu under den gångna veckan rört på oss en del. Fjordlands var nu vad vi hade i sikte.

Fjordlands Nationalpark är nog en av NZ största parker och hem för många djur. De flesta är fåglar som Kiwifågel, Kea (alpin papegoja), Kakapoa (även detta en papegoja men denna kan inte flyga, bara 123 st kvar i världen), Hök, falk och alla småfåglar. Även fyrbenta djur finns här, illrar, pungråttor och Hjort alla 3 är här hatade då de är ”planterade” och ett stort hot för NZ fåglar och Natur. Marina djur bor också här tex. pingviner, sjölejon, sälar, delfiner och många andra. Vegetationen här är regnskog och höga berg som mynnar ut i vackra fjordar som här kallas för ”sound”. Har fått lära oss att ett ”sound” är när vatten har format och fjord när isen har skurit ut fjorden. Man kan lugnt säga att det är vackert, påminner väl ganska mkt om Norge.Vi hade iaf. turen att få tillbringa 4 härliga dagar i fjordlands där det regnar 200 dagar/år och då är nederbörden blyga 7-8 meter... Förklarar allt grönt...Under dessa dagarna hade vi höst, vinter, vår med snö, regn och sol. Vädret har precis som vegetationen lite svårt att bestämma sig i detta land, sommar ena dagen och vinter nästa.Hur som, under våra dagar i fjordlands har vi vandrat i berg, njutit av vacker natur, kört fast i en grushög(mattias), lekt med busiga Kea papegojor, använt snökedjor och på midsommarafton njöt vi av en heldagstur på Doubtful Sound, storebror till det mer kända och definitivt mer välbesökta Milford Sound.


Efter vildmarksdagarna tog vi oss vidare till Queenstown, skidåkningens och bungyjumpets huvudstad. En häftig stor stad i ett litet format, belägen vid en kristallblå sjö, inramat av snötäckta berg. Allting här var väl som en typisk skidort under högsäsong, färgglada kläder, folk i pjäxor, fullt på alla krogar och oändligt med aktiviteter för den som har budget som en oljeshejk. Behöver väl knappast säga att detta tyvärr inte är något som vi har. Men vi njöt av denna stad med sin vackra omgivning ändå. Vi besökte strosade på gator och torg, tog linbana upp till en utkikspunkt högt över staden där vi hade en vacker kväll men mest av allt så njöt vi av att vara i en större stad nu när vi har varit bönder och levt i vildmarken ett par veckor.


Har varit en intensiv men oerhört rolig vecka sedan vi lämnade Catlins, och vår resa tar oss vidare. Nu färdas vi mot norr och börjar väl så smått fundera på badmodet i Australien. Även fast det här är vinter så säger vår klocka sommar och det ska bli skönt att kunna bada och surfa utan att få ”brainfreece” så fort man doppar huvudet.


Fortsättning följer....







2 kommentarer:

Stefan sa...

Som vanligt skön läsning och grymma bilder!

Dags för en uppdatering tycker jag!

Malin sa...

Ni e så grymma! Vilka äventyr!
Men vi saknar er här hemma!
kramar