fredag 18 juni 2010

Från Christchurch till Catlins

Efter att ha tillbringat dryga veckan i vår lånade lägenhet i Christchurch medans regnet öser ner och översvämmningar härjar längs östkusten forsätter vår resa söderut. Hösten har nu slagit till med full kraft, träden har fina färger men vädret är otroligt blött. Detta känns mellan de enstaka soliga dagarna något deprimerande då det för oss borde vara sommar nu. Men, men, mycket kvar att upptäcka ännu.


Första stoppet är Akaroa, ett fiskesamhälle beläget på den stora halvön precis nedanför Christchurch. Otroligt vacker omgivning trots blött väder. Men staden kändes lite som en bortglömd fransk semesterort.


Nästa anhalt var Lake Tekapo och Mt. Cook. Helt plötsligt var det vinter. Nog för att det var höst i Christchurch, men jag surfade för bara några dagar sedan och 2 veckor tillbaka klättrade vi i shorts och t-shirt. Vädret, temperaturen och vegetationen har lite svårt att bestämma sig i detta land.

Lake Tekapo är iaf. en oherhört stor och kristallblå sjö bestående av smältvatten från glaciärerna vid Mt. Cooks fot. Här blev det lite härliga dagsturer i vintermiljö.


Mt. Cook är Nya Zeelands högsta berg, 3755 m. Det bestegs för första gången av Tom Fyfe, George Graham och Jack Clarke (alla 3 från NZ) på juldagen 1884. 1913 stod den första kvinnan på toppen, detta var Freda du Faur (från Australien). Några år senare, 1948, tog även sir Edmund Hillary sig upp på Mt. Cooks topp. Han fortsatte sedan sin karriär genom att göra Mt. Everests första bestignig.

Denna topptur gjorde dock inte vi, men vi tog oss iaf. fram till foten på detta berg. Trots att omgivningen var fantastisk så var kylan och mörkret inget som vi var sugna på riktigt än.


Nästa, Dunedin via en kort visit i Oamaru. Här tillbringade vi lite tid i staden, shopping, lantbruksmarknad och självklart som alltid i en större stad besöka något gratis museum och biblioteket där det finns gratis bredband. Dunedin var en mkt mysig stad men för oss kommer den nog alltid betyda pingviner, sälar och sjölejon. Efter att ha spenderat många timmar på stränderna både kväll och tidig morgon så har vi utan att betala ett enda öre nu fått se blå pingviner, gulögda pingviner, NZ-Säl och Stora sjölejon. Underbart...


Nästa, Catlins där vi kommer tillbringa de kommande 2 veckorna med att wwoofa på en får och ko farm, spännande!








Inga kommentarer: