måndag 21 juni 2010

Catlins - Aurora Downs

Vid världens ände så långt söderut man kan komma på NZ finner vi nu oss själva i Catlins. I Catlins bor familjen Rata och Sheila Smith med sina 3 barn, Slade, Mitchell och Awatea. Familjen Smith driver här sin får-farm med dryga 10000 får. På gården finns även kor, 2 grisar, höns, 6 hundar och 3 katter (varav 2 är vilda och bor under familjens hus). Familjen har drivit denna verksamheten i drygt 5 år. Innan detta bodde de i London. Efter att ha tröttnat på det hektiska storstadslivet, Sheila jobbade med nyheter för TV och Rata var någon chef inom SKY kabel-tv bestämmde de sig för att flytta till Nya Zeeland, där Rata som är maorier har sitt ursprung och sin familj och köpa en stor del av sin fars gård och börja farma får istället. 5 år senare, farmen rullar på, Sheila är hemmafru och Rata jobbar heltid på gården, barnen Slade 9, Mitchell 7 och Awatea 5 går alla i skolan och stortrivs.


Våra dagar på Aurora Downs ser ungefär ut som såhär:


07.15 Ringer klockan, upp klä på sig, snöra kängorna. In i köket hämta spannen med gårdagens rester. Slå på vattnet till bevattningssystemet i växthuset. Efter detta tar vi spannen med mat och går och matar de alltid lika hungriga och glupska grisarna. Efter detta vidare till hönsen som även de är skall ha mat. Mata hönsen, fyll på vatten och kolla efter ägg (har nu efter 2 veckor fortfarande inte hittat något, tror att dem gömmer äggen när vi kommer). Återvänder nu till växthuset, vattnar några plantor med vattenkannan och stänger sedan kranen till bevattningssystemet.


08.15 Försöker vi äta våran frukost, samtidigt som alla barnen skall till skolan. Sheila ber som vanligt oss att hjälpa till med något eftersom att hon återigen gick upp för sent och måste få iväg de tre till bussen som kommer om 2 minuter.


08.40 Har barnen åkt och vi kan njuta av en kopp te / kaffe.


09.00 Efter att ha borstatt tänderna påbörjar vi dagens sysslor som vanligtvis för Zarahs del består av hushållsarbete och för Mattias kan innehålla pingisbordslaging eller elektrisktstaketsuppsättning.


13.00 – 14.30 Brukar vi normalt sett ha avslutat våra sysslor och ger oss då ut för att utforska området.



Under de 2 veckorna vi har varit här har vi bla. hunnit med att göra följande:


Diskat oändligt mkt. disk,vikt oerhörda mängder med tvätt, vandrat i regnskog, kört 4-hjuling, sett vackra soluppgångar, sett vackra stränder, varit vid Slope Point som är Nya Zeelands sydligaste spets, lagat äckliga hundkennlar som borde städats oftare, lekt med barnen, tittat på TV, haft en riktigt ordentlig förkylning, huggt många kubik med ved, sett en fosil skog, åkt skateboard, sett Nya Zeelands Niagarafall, varit med på tacky-taste-party mm. mm.


Kort sagt kan man väl säga att vi har sett det mesta av Catlins och känner oss nu nöjda med detta område. Vädret har inte heller varit toppen och det har regnat och blåst ganska mycket. Det och faktumet att vi båda har varit sjuka halva tiden här har väl bidragit en del till de negativa känslorna som vi har känt. Det positiva får man iaf. säga har varit att boendet är toppen, maten utmärkt, familjen är snäll och omgivningen otroligt vacker.


Men nu ser vi fram mot nya äventyr, och detta betyder nu för oss fjordlands och Doubtful - Milford Sounds!





















7 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken resa Ni gör.Härligt att läsa
om allt Ni är med om
Kram
Mamma Eva

Anonym sa...

Nu börjar du likna en sumobrottare Mattias.
Härligt att ni arbetar lite då och då som vi andra.
Fantastiska bilder och så kul att läsa.
Är det du på bilden Mattias som klipper fåret?
Må gott.Kramar mamma Helena

Anonym sa...

Asså om du ändå är på en fårfarm borde väl din kära flickvän kunna få låna en fårsax å dra den på huvudet ett par gånger på dig??? Nää, klipp dig nu, gör som jag 6mm kort. Smidigt och du slipper gummisnoddar, diadem, scarfar, balsam å annat jox!! ;-)

//David

Malin sa...

Haha... gissar att det bara är jag som gillar hästsvansen haha... den äger!!!
Ta hand om er snyggingar!
kramar

Anonym sa...

Gott att höra att ni har ganska normala arbetstider som vi andra och att ni verkar må bra. Förstår att ni träffar på personligheter och därför"sparar" på lite olika människoöden. Det blir fantastiska minnen när ni någon gång är tillbaka här hemma igen.Härliga foton där naturen är verkligen speciell med alla öppna"hedar" och havet intill. Pappa Christer

Anonym sa...

Man kan inte annat än att beundra er era dårar:D Jag är jätte avis! Helt sjukt hur mycket olika typer livsfilosofier ni hinner erfara. Vi saknar er.
/ANDY & ROSANNA

bullridern rarafar sa...

SKYLTEN !!!! Hästparkeringskylten visar att landet ni befinner er i är högt civiliserat. Ta med den hem! Att landet enligt "limejosarna" ligger "down under" får mig att tänka på klättring och att ni ska UPP till Sverige igen ! Ungefär 2000 mil ! Ta flyget ! De´e´lättare.
Glad midvinter på er !