fredag 16 april 2010

Waipoa Forest

Våran resa tar oss nu söderut och tillbaka till Auckland för att stanna hos Miles och Roisheen över helgen. Våran rutt går längs västkusten neråt och ett av våra stopp längs vägen är Waipoa Forest. Detta är ett stort naturreservat och i denna fantastiska skog växer Kauri träden. Kauri träden är enorma träd som blir flera tusen år gamla. Storleken varierar och ingen kan säga hur stora dom faktiskt kan bli, men det största levande Kauri-trädet idag är Tane Mahuta ("God of the forest"). Detta träd är drygt 2000 år gammalt, 51,5 m högt och stammen har en omkrets på 13,8 m. Det är lite svårt att förstå hur stora dessa träden faktiskt är innan man står precis bredvid ett, men dom är otroliga och man får ett härligt lugn i kroppen när man vistas i denna uråldriga skog. Vi vandrade runt här i skogen i 2 timmar och lite till.


Eftersom vi nu var helt sålda på dessa gigantiska träd så passade vi efter en övernattning vid Kai Ivi Lakes (ett reservat bestående av 3 sjöar fulla med öring) även på att åka till Matakohe Kauri Museum. Detta är en samling med bilder, gamla verktyg, bitar av gamla Kauri-träd och massvis med andra saker från tiden då man fällde dessa träd för komersiell försäljning.

Ett intressant museum, man inser hur mkt material man kunde få ur ett träd, hur mkt kodan var värd både i pengar och även för färg och lack-tillverkning.

Men det mäktigaste här var en väggmålning med storlekarna på de största träden som man har kunnat mäta. Detta var något som verkligen gav en uppfattning om hur stora träden faktiskt är och kommer att kunna bli om vi inte förstör för mkt av skogarna.


Museet var dock ganska dyrt och skogen är ju gratis, och det är ju bra mkt mäktigare att stå bredvid en av dessa levande jättar en att se ett träd på en bild...

















2 kommentarer:

Anonym sa...

Så fantastiskt ni har det och så mycket ni upplever.
Härligt med alla fina bilder.
Saknar er.

Kramar från mamma Helena.

Anonym sa...

Fantastiskt att kunna ta del av allt underbart ni upplever trots att vi är på andra sidan jorden. Inte utan att man blir sugen på att uppleva något sådant själv fast för oss stannar det troligen mest vid drömmar! Vi ser fram emot era inlägg för dels är det ju en ny fantastisk historia men också ett kvitto på att allt är bra med er! Ser sedan fram emot att ni lär mig fiska med drake! Kramar pappa Christer